Posted by : Ailin marți, 24 iunie 2014

Cu toții suntem fascinați și impresionați de culorile curcubeului și ne rugăm după fiecare ploaie să își facă apariția. Dar ce este de fapt curcubeul ?
"Curcubeul este un fenomen optic şi meteorologic care apare atunci când razele Soarelui se reflectă prin picăturile de apă din atmosferă" (lumina suferă fenomenele de refracție, reflexie și difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă). Lumina albă de la soare suferă o primă refracție la intrarea în picătura de apă unde are loc prima separare a culorilor. În partea opusă are loc o reflexie unde o parte din lumină iese afară care nu produce efectul de curcubeu. La a doua refracție când lumina iese prin picătură amplifică separarea culorilor care împreună cu mai multe picături de apă care au fost expuse luminii solare creează un curcubeu de lumină circulară. Culorile curcubeului sunt : rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet sau prescurtarea - ROGVAIV.


Existența curcubeului dublu ("supranumerar") este imaginea inversă a curcubeului original iar intensitatea culorilor este mult mai slabă și se formează datorită unei reflexii suplimentare a luminii în interiorul picăturii de ploaie (în loc să se reflecte o dată se reflectă de două ori și rezultă cel de-al doilea curcubeu).

Una dintre legendele curcubeului : într-o zi soarele se plictisea și se gândi să deseneze. Își ia o coală albă de hârtie, o paletă cu 7 culori, o pensulă și un pahar cu apa. Vântul văzând că soarele pictează, a suflat în direcția lui și îi fură foaia din față. În timp ce soarele plecă după coala de hârtie, vântul îi dădu jos paharul cu apă și începu să cadă câțiva stropi de apă. După ce ploaia se opri, soarele reveni să-și termine treaba, dar cum rămăsese fără foaie, înșiră pe cer 7 dungi multicolore. Și așa a apărut primul curcubeu iar soarele a dovedit că este cel mai iscusit pictor.
O altă legendă foarte bine cunoscută e cea în care spiridușul ascunde cazanul de aur la capătul curcubeului. Acest loc este imposibil de găsit deoarece curcubeul depinde de lumina soarelui, a picăturilor și a observatorului, deci toți cei care privesc simultan un curcubeu vede de fapt versiuni ușor diferite ale acestuia. Cu cât te deplasezi spre capătul curcubeului, acesta pare să se îndepărteze. Căutarea curcubeului este o acțiune solitară deci aurul nu mai trebuie împărțit. Spiridușii își îngroapă comorile acolo pentru a nu fi găsite de alți spiriduși, iar dacă vrei să ascunzi o comoară pe care spiridușii să nu ți-o fure, este bine să plantezi un păducel astfel încât comoara intră sub protecția spiridușilor și sunt obligați să o păzească.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

- Copyright © Idei Trasnite -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -